Sanatate

Acest aliment iti poate distruge ficatul si nu este alcoolul!

Boala ficatului gras a devenit una dintre cele mai comune afectiuni ale prezentului, iar cea mai mare parte din vina o poarta stilul de viata haotic si alimentatia nesanatoasa.

Steatoza hepatica, cum este denumita boala in termeni medicali, este genul de afectiune care nu te anunta ca este cazul sa mergi la doctor sau sa urmezi un tratament.

Este, altfel spus, o boala tacuta, care loveste cand ti-e lumea mai draga, iar daca nu o descoperi la timp, poti suferi afectiuni mai grave.

Aceasta boala duce cu usurinta la diabet de tip 2 sau ciroza, steatoza hepatica, steatohepatita non-alcoolica si ciroza hepatica, având potenţial evolutiv către carcinomul hepatocelular.

Desi majoritatea pacientilor cred ca ficatul gras poate avea numai omul supraponderal , lucrurile nu stau chiar asa e simplu, deoarece grasimea se poate stoca in ficat si la alte persoane, chiar slabe.

Cele mai frecvente situatii in care intalnim ficatul gras sunt:

Obezitatea
Diabetul zaharat
Consumul excesiv de alcool (mai mult de doua pahare pe zi )
Colesterolul crescut
Prezenta virusului C
Unele medicamente (in special anticonceptionalele, antiinflamatoarele, izoniazida)
Operatii pe tubul digestiv cu rezectii de intestin subtire
Variatii rapide in greutate (atat cresterea cat si scaderea in greutate )
Nutritie parenterala (hranire indelungata prin perfuzii)
Sarcina
Substante toxice
Dereglarea florei intestinale

Simptome ficatului gras, atunci cand exista nu sunt numeroase si nu sunt caracteristice (pot fi prezente si in alte boli nu numai in steatoza):

Durere abdominala surda
Oboseala, astenie
Scaderea apetitului sexual

Daca boala avanseaza catre ciroza, lucru perfect posibil si intalnit si de noi in practica clinica, apar simptomele cirozei:

Greata
Marire de volum a abdomenului prin gaze sau ascita (lichid)
Sangerari din gingii sau hemoroizi
Aparitia de vanatai pe piele
Icter

In afara de alimentatie, caloriile pot proveni din metabolizarea medicamentelor, toxicelor, alcool, dar si din diabetul zaharat (zaharul din sange fiind transformat in grasimi pentru a fi depozitate) sau modificarea florei intestinale.

Steatoza hepatica care apare in cazul modificarii florei intestinale, apare prin alt mecanism. Modificarea florei intestinale poate duce la cresterea permeabilitatii membranei intestinale, astfel trec din intestin in sange lipopolizaharide care ajungand in ficat produce prin metabolizare radicali liberi de oxigen care duc la inflamatia ficatului = hepatita. Rolul florei intestinale este important in aparitia atat a obezitatii cat si a steatozei hepatice, iar normalizarea florei intestinale prin diferite metode (inclusiv prin transplant de materii fecale) poate duce la scaderea acestor riscuri

Caloriile provenind din glucidele alimentare sunt folosite de organism prin intermediul insulinei secretate de pancreas. Acest hormon permite intrarea glucidelor in muschi si arderea lor daca se face efort muscular, sau in ficat si tesutului adipos.

In general regimul alimentar in steatoza hepatica impune urmatoarele restrictii:

Inlaturarea grasimilor animale
carne si produse de porc
carne de rata, gasca
oua
smantana, frisca, unt, carcaval sau branzeturi grase
Fara alcool