Naturist Sanatate

Beneficiile sfeclei rosii

Sfecla rosie creste natural de-a lungul coastelor Europei, Africii de Nord si Asiei. Inainte se consumau doar frunzele sfeclei ,nu si radacina pe care majoritatea o consumam in ziua de astazi.In secolul al XIX,sfecla a inceput sa fie folosita ca sursa de zahar,fiind foarte apreciate dulceturile naturale care erau extrem de gustoase. Astazi,desi sfecla e o materie prima ce se foloseste pentru a produce zahar,nu o includ multi in dieta lor.Pe langa faptul ca sunt extrem de gustoase, contin multi nutrienti ce spirjina sanatatea organismului nostru.

Chiar daca sfecla are un continut de zahar ridicat, in comparatie cu celelalte legume, radacinile ei pot fi consumate fara probleme de cateva ori pe saptamana, putand sa va bucurati astfel de aroma si nutrientii lor,care va ofera energie.

Iata 6 motive pentru care ar trebui sa consumi mai des sfecla

1.Micsorarea presiunii sanguine

Sucul de sfelca contribuie la reducerea presiunii sanguine in decursul a cateva ore.Conform unui studiu,un pahar de sfecla poate sa coboare presiunea sanguina sistolica cu o medie de 4-5 puncte.Nitratii din sfecla sunt convertiti in corp in oxid nitric.Acesta contribuie la relaxarea si dilatarea vaselor sanguine, ducand astfel la imbunatatirea fluxului sanguin si ,implicit, la scaderea presiunii.

2.Iti sporeste rezistenta le efort

Sucul de sfecla iti poate oferi energia necesara ,asa ca e o idee extraordinara sa il consumi inainte de a-ti incepe exercitiile fizice.Cei care au consumat suc de sflecla inainte de inceperea lor,au avut sanse sa la practice cu pana la 16% ai mult .Acest fapt are la baza faptul ca nitratii se transforma in oxid nitric, reducand costul de oxigen al exercitiilor de slaba intensitate,dar si sporind toleranta la exercitiile de intensitate ridicata.

3.Lupta cu inflamatiile

Sfecla contine betaina,ce protejeaza enzimele,proteinele si celulele de stresul ce ne inconjoara.De asemenea, ea imbunatateste factorii de risc vascular,lupta cu inflamatiile,amplifica performanta si protejeaza organele interne.

4.Proprietati anticancerigene

Sfecla are in compozitia sa fitonutrinti, care dau culoarea rosie,fiind benefice in lupta cu cancerul. Conform cercetarilor, extractul din radacina de sfecla a diminuat tumorile la diferite specii de animale, atunci cand acesta a fost introdus in apa de baut.Extractul de sfecla e folosit si in studierea pentru tratarea cancerelor de prostata,pancreas si mamar.

5.Bogate in nutrient si fibre valoroase

Sfecla are in compozitia sa vitamina C,care ajuta la sprijinirea imunitatii.De asemenea,contine minerale si fibre care sunt benefice pentru functionarea muschilor,nervilor,oaselor,pancreasului,rinichilor si ficatului.De asemenea,folatul vitaminei B se gaseste in sfecla,ceea ce ajuta la reducerea riscului aparitie i malformatiilor congenitale.

6.Suport pentru detoxifiere

Sfeclele contin pigmenti betalainei care ofera support Fazei 2 a procesului de detoxifiere a corpului. Sfecla ofera suport in detoxifiere si in purificarea sangelui si ficatului.

Mananca si frunzele de sfecla!

Printre cele mai sanatoase parti ale sfeclei sunt frunzele. Acestea contin fosfor,zinc,proteine,vitamina B6,fibre,mangan,cupru,zinc,potasiu,calciu,fier,Vitamina A,C.Comparativ cu spanacul,frunzele de sfecla au mai mult fier.Iata la ce ajuta frunzele de sfecla:

-intaresc sistemul imuniar ,stimuland producerea de anticorpi si celule albe sanguine

-indeparteaza osteoporoza ,sporind taria oaselor

-lupta cu boala Alzheimer

Iata cum te poti bucura de sfecla:

-gateste-o la abur

-rade-le crude peste salate

-lasa-le la marinat